Wie mij een beetje kent, weet dat ik altijd aan het schrijven ben. Als historica publiceerde ik al heel wat teksten over het verleden. Daarnaast schrijf ik in mijn vrije tijd kortverhalen, columns, cursiefjes, blogposts en brieven. En dit jaar leer ik in de Masterclass Leuven Kritiek theaterrecensies schrijven. Je kan zonder overdrijven stellen dat ik zowat elke dag schrijf.

Websites betere teksten schrijven Karla

Schrijven is niet zozeer een kwestie van talent, als wel van oefening. Elk type tekst heeft andere regels, en die moet je eerst onder de knie krijgen. Als je die eenmaal beheerst, dan kan je experimenteren met stijl en toon. Schrijven is proberen, af en toe falen, en dan gewoon opnieuw beginnen. En vooral niet bang zijn om je teksten de wereld in te sturen, en te leren van de feedback die je krijgt.

Hoewel elk type tekst zijn eigen inherente regels heeft, toch zijn er een aantal websites die me helpen om mijn schrijftaal foutloos, helder en rijker maken:

De Schrijfassistent

Websites betere teksten schrijven Schrijfassistent

De Schrijfassistent is een online schrijfhulp voor journalisten, ontwikkeld door de KU Leuven samen met de VRT en De Standaard.

Deze gratis tool is eenvoudig in gebruik: kopieer je tekst en plak die in de webpagina, waarna de Schrijfassistent suggesties tot verbetering geeft. Die gaan verder dan de gebruikelijke taalfouten. De Schrijfassistent helpt je om je taal te verrijken door o.a. herhalingen, overbodige woorden, hoera-woorden en Belgicismen te signaleren.

Het enige nadeel is dat de Schrijfassistent enkel korte teksten aanvaardt. Zelf splits ik een langer artikel op in kortere delen, die ik één na één in de Schrijfassistent plak. Dat is misschien wat gedoe, maar zo kan je ook een langere tekst laten analyseren.

Team Taaladvies

Websites betere teksten schrijven team taaladvies

Soms twijfel ik wel eens of het hen of hun is, of dat ik een voorzetsel en werkwoord aan elkaar of los van elkaar moet schrijven. Dan is de website van Team Taaladvies een goed hulpmiddel. Typ je vraag in de zoekbalk, en je krijgt een lijst met mogelijke antwoorden, uitleg en voorbeelden.

In het zeldzame geval dat je grammaticaal probleem niet op de website te vinden is, is het mogelijk om het team op te bellen of te e-mailen. Je krijgt dan zo snel mogelijk een duidelijk antwoord op je vraag.

synoniemen.net

Websites betere teksten schrijven synoniemen

Ken je dat, dat je een tekst schrijft maar steeds dezelfde woorden herhaalt? Of dat je een woord in je hoofd hebt, maar het beschrijft net niet wat je eigenlijk wilt zeggen? Dan kan synoniemen.net je misschien vooruit helpen.

Als je een trefwoord in de databank ingeeft, krijg je een lijst met synoniemen, woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. Die zijn op hun beurt aanklikbaar, die je naar een nieuwe lijst met synoniemen brengt. Zo helpt synoniemen.net je om het juiste woord te vinden, of om meer variatie in je taalgebruik te brengen.

Wat zijn de websites die jou ondersteunen in je schrijfproces?

Websites die helpen betere teksten schrijven

Misschien ken je nog andere tools die mij en de lezers van deze blogpost kunnen helpen bij het schrijven van betere teksten. Aarzel niet om je ervaring of je tip met ons te delen door een commentaar achter te laten onder deze blogpost.