Karla Vanraepenbusch portret cliophilia

Cliophilia is een projectbureau dat u helpt om uw historisch project te verwezenlijken.

Bij Cliophilia kunnen gidsen workshops en trainingen volgen, in het bijzonder over historische rondleidingen.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Erfgoed ontsluiten

Wilt u rondleidingen aanbieden die resoneren? Die toelaten om met uw bezoekers verbinding te maken? Zoekt u naar een manier om over het verleden te praten vanuit onze leefwereld vandaag?

Beeld u in dat we uw publiek meenemen op ontdekkingsreis door het verleden. Dat de verhalen die ze daar ontdekken of die ze elkaar vertellen inzicht geven, in wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen.

Wat mag u verwachten?

Ik bied workshops en trainingen aan voor gidsen die historische rondleidingen geven. Daarbij vertrek ik steeds vanuit de missie van uw organisatie, vertaald naar de competenties van uw gidsen.

Competenties zijn een combinatie van kennis, attituden en vaardigheden. Het is essentieel dat uw gidsen zich bewust zijn van wat u precies van hen verwacht. Dat ze hun eigen sterktes kennen en die gewaardeerd weten.

Competentiewaaier Toerisme Vlaanderen historische rondleidingen

We verkennen die competenties aan de hand van de competentiewaaier van Toerisme Vlaanderen. Die kan u hier raadplegen.

Die competenties vertalen we samen naar de praktijk, naar uw gidsen en hun historische verhalen. De trainingen die ik aanbied leggen dus niet de nadruk op historische feitenkennis, wel op competenties zoals interpretatie, beleving en groepsdynamiek.

Competentiewaaier gidsen

Mijn missie: Resonerende historische verhalen voor vandaag

  • Rondleidingen die de bezoeker centraal plaatsen
  • Verhalen die raken en verbinden
  • Ontdek gisteren, begrijp vandaag 

Hebt u nog vragen? Stuur me dan gerust een e-mail.

Trainingen voor gidsen

Op dit moment ontwikkel ik mijn aanbod in meer detail. Meer informatie volgt snel.

Over Cliophilia

Het projectbureau Cliophilia helpt u om uw historische rondleidingen nog beter te maken. Cliophilia biedt trainingen aan op maat van uw organisatie en uw gidsen.

cliophilia historisch projectbureau Karla Vanraepenbusch

Ik ben Karla Vanraepenbusch, historica.

Vier jaar lang was ik in Zwitserland gids in het Musée international d’horlogerie. Daarna gidste ik o.a. voor de Open Monumentendag in Brussel, Museum Night Fever en het Vredescentrum in Antwerpen. Voor Toerisme Vlaanderen ben ik ambassadeur van het project ‘Kwaliteit in Gidsenwerking’.

Mijn allereerste rondleiding was een ramp: ik begon met een hele klas middelbare scholieren en eindigde met een publiek van amper twee leerlingen. Gelukkig ben ik toen niet gestopt met gidsen. Die eerste mislukte rondleiding heeft me wakker geschud. Ik ging praten met ervaren gidsen, vroeg feedback aan de mensen die ik rondleidde, en gidste zo vaak ik kon.

Tijdens mijn studies deed ik al heel wat kennis op over het verleden, historisch onderzoek en geschiedschrijving. Maar het is mijn ervaring als gids die me gevormd heeft tot een historica die haar liefde voor het verleden ook daadwerkelijk kan delen met een breder publiek. De vaardigheden die ik toen leerde, zet ik vandaag nog elke dag in.

De trainingen die ik aanbied vertrekken dan ook vanuit mijn achtergrond als historica en vanuit mijn ervaring als gids.

Meer weten over mij? Bekijk mijn CV.

Of voeg me toe op LinkedIn en bekijk mijn profielpagina.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gebaseerd op uw noden en wensen creëren we een gepersonaliseerde offerte die aansluit bij uw verwachtingen. Uw organisatie staat centraal.

Ontvangt u graag een offerte? Stuur mij dan een e-mail. U ontvangt binnen de drie werkdagen een vrijblijvende offerte in uw mailbox.

Karla Vanraepenbusch

cliophilia – historisch projectbureau


0496.17.17.18