Karla Vanraepenbusch portret cliophilia

Cliophilia is een projectbureau dat u helpt om uw historisch project te verwezenlijken.

Bij Cliophilia kunnen gidsen die historische rondleidingen geven workshops en trainingen volgen over (hi)storytelling, ‘beladen geschiedenis’ en resonantie.

Mijn missie: resonerende historische verhalen voor vandaag.

Wat mag u verwachten?

Ik bied workshops en trainingen aan voor gidsen die historische rondleidingen geven. Daarbij vertrek ik steeds vanuit de missie van uw organisatie, vertaald naar de competenties van uw gidsen.

Competenties zijn een combinatie van kennis, attituden en vaardigheden. Het is essentieel dat uw gidsen zich bewust zijn van wat u precies van hen verwacht. Dat ze hun eigen sterktes kennen en die gewaardeerd weten.

Competentiewaaier Toerisme Vlaanderen historische rondleidingen

We verkennen die competenties aan de hand van de competentiewaaier van Toerisme Vlaanderen. Die kan u hier raadplegen.

Die competenties vertalen we samen naar de praktijk, naar uw gidsen en hun historische verhalen. De trainingen die ik aanbied leggen dus niet de nadruk op historische feitenkennis, wel op competenties zoals interpretatie, beleving en groepsdynamiek.

Competentiewaaier gidsen

Mijn missie: Resonerende historische verhalen voor vandaag

  • Rondleidingen met inhoud
  • Verhalen die uw publiek raken
  • Het verleden vertaald naar vandaag 

Hebt u nog vragen? Stuur me dan gerust een e-mail.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Erfgoed ontsluiten

Wilt u rondleidingen aanbieden die het verleden laten resoneren bij het publiek? Die toelaten om met uw bezoekers in dialoog te gaan over de verbanden tussen gisteren, vandaag en morgen?

Zoekt u naar een manier om over geschiedenis te praten zonder ‘beladen’ thema’s uit de weg te gaan? Rondleidingen die vertrekken vanuit meerstemmigheid, empathie en verbinding? Maar weet u niet goed waar te beginnen? 

Ontdek gisteren met Cliophilia

Beeld u in dat we uw publiek meenemen op ontdekkingsreis door het verleden. Dat de verhalen die ze daar ontdekken of die ze elkaar vertellen inzicht geven, in wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen.

Trainingen voor gidsen

Stories matter

Training ‘HiStorytelling’

Doelstelling: pakkende historische verhalen vertellen, met bijzondere aandacht voor de rode draad van het verhaal, de opbouw van een spanningsboog, verschillende vertellagen, meerstemmigheid, … 

Training ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ 

Vanuit de herinneringseducatie reik ik handvaten aan om op een zinnige manier te reflecteren over het verleden en om zinvolle verbanden te leggen tussen heden en verleden. 

learn from the past

Training ‘Beladen geschiedenis’ 

Vanuit de herinneringseducatie reik ik handvaten aan om ‘beladen’ historische verhalen te vertellen, om te reageren op de emoties die de verhalen kunnen opwekken en om op een zinnige manier te reflecteren over de relatie tussen heden en verleden. 

Training ‘Van missie naar praktijk’ 

Deze workshop vertrekt vanuit de missie en de visie van de gidsorganisatie. Samen vertalen we de kernwaarden van uw organisatie naar gidscompetenties, en kijken we hoe deze waarden geïntegreerd kunnen worden in historische rondleidingen.

Over Cliophilia

Het projectbureau Cliophilia helpt u om uw historische rondleidingen nog beter te maken. Cliophilia biedt trainingen aan op maat van uw organisatie en uw gidsen.

cliophilia historisch projectbureau Karla Vanraepenbusch

Ik ben Karla Vanraepenbusch, historica en museoloog. Door mijn studies, werk- en gidservaring kan ik u ondersteunen bij uw gidsenwerking.

Als ambassadeur van het project ‘kwaliteit in gidsenwerking’ onderschrijf ik de doelstelling van Toerisme Vlaanderen om de tevredenheid van deelnemers aan gegidste rondleidingen te vergroten.

Meer weten over mij? Bekijk mijn CV.

Of voeg me toe op LinkedIn en bekijk mijn profielpagina.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gebaseerd op uw noden en wensen creëren we een gepersonaliseerde offerte die aansluit bij uw verwachtingen. Uw organisatie staat centraal.

Ontvangt u graag een offerte? Stuur mij dan een e-mail. U ontvangt binnen de drie werkdagen een vrijblijvende offerte in uw mailbox.

Karla Vanraepenbusch

cliophilia – historisch projectbureau


0496.17.17.18