Wilt u gidsrondleidingen aanbieden die resoneren? Die toelaten om met uw bezoekers verbinding te maken? Zoekt u naar een manier om over het verleden te praten vanuit onze leefwereld vandaag?

Welkom bij Cliophilia, een historisch projectbureau. Cliophilia wilt gidsen en gidsorganisaties met een passie voor geschiedenis ondersteunen, inspireren en activeren.

Erfgoed ontsluiten

Wat mag u verwachten?

cliophilia historisch projectbureau Karla Vanraepenbusch

Ik ben Karla Vanraepenbusch, het gezicht achter Cliophilia en tijdsreiziger van dienst.

Vier jaar lang was ik in Zwitserland meertalige gids in het Musée international d’horlogerie. Terug in België gidste ik zoveel mogelijk naast mijn voltijdse job als historica, o.a. voor de Open Monumentendag in Brussel, Museum Night Fever en het Vredescentrum in Antwerpen.

Ik herinner me nog goed mijn allereerste rondleiding. Jammer genoeg niet omdat het zo’n succes was: aan het eind van het museumbezoek stonden nog maar twee van de twintig leerlingen rond me. Gelukkig ben ik toen niet gestopt met gidsen. Die eerste mislukte rondleiding heeft me wakker geschud. Ik ging praten met ervaren gidsen, vroeg feedback aan de mensen die ik rondleidde, en las boeken over herinneringseducatie en publieksgeschiedenis. Maar boven dat alles gaf ik vooral zoveel mogelijk rondleidingen om praktijkervaring op te doen.

Karla Vanraepenbusch gidsenwerking cliophilia historische projecten

De trainingen die ik aanbied vertrekken dan ook vanuit mijn ervaring als gids en vanuit mijn achtergrond als historica. Ze focussen op wat ik het best kan en waar ik u dus het best mee kan helpen: historische verhalen laten resoneren bij uw publiek. Opgelet: mijn trainingen leggen nooit de nadruk op historische feitenkennis, wel op competenties zoals interpretatie, beleving en groepsdynamiek.

Mijn missie: resonerende historische verhalen voor vandaag

  • Rondleidingen die de bezoeker centraal plaatsen
  • Verhalen die raken en verbinden
  • Ontdek gisteren, begrijp vandaag 

Voor Toerisme Vlaanderen ben ik ambassadeur van het project ‘Kwaliteit in Gidsenwerking’.

Meer weten over mij? Bekijk mijn CV. Of voeg me toe op LinkedIn en bekijk mijn profielpagina.

Wat mag u verwachten

Gidsorganisaties kunnen deze workshops volgen:

HiStorytelling

Geschiedenis met impact

Dekoloniseer je rondleiding

Dekoloniseer je rondleiding

Historische rondleidingen met persoonlijkheid

Out-of-the-box ideëen vinden

Hebt u nog vragen? Stuur me dan gerust een e-mail.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gebaseerd op uw noden en wensen creëren we een gepersonaliseerde offerte die aansluit bij uw verwachtingen. Uw organisatie staat centraal.

Ontvangt u graag een offerte? Stuur mij dan een e-mail. U ontvangt binnen de drie werkdagen een vrijblijvende offerte in uw mailbox.